oktober 2018

Een coach is ook maar een mens...

Tja... hier aan de Keulseweg gebeurt veel, we bedenken en doen van alles, willen het goed doen, steeds beter zelfs. We zijn enthousiast, bevlogen, vinden alles even leuk en belangrijk. En... vergeten ondertussen dat we ook nog een privéleven en af en toe adempauze nodig hebben.
Dan kun je al jaren dagelijks met coaching, bewustwording en zelfreflectie bezig zijn maar toch gewoon keihard in de val trappen. Iets met een timmerman en zijn rammelende keukenkastjes of de grafische vormgever zonder visitekaartjes...?

Vandaar dat er bijna een jaar tussen deze en de vorige nieuwsbrief zat. We namen af en toe even die adempauze. Maar dit nieuwe seizoen zijn we er weer helemaal, met meer inspiratie dan ervoor en een extra lange nieuwsbrief.

En lieve coaches… let op je coachee, je paarden ...maar vooral ook op jezelf!

Wij wensen je een fijne herfst.
Raymond & Marjolijn

De positieve impact van equine assisted coaching op het welzijn van paarden

Met meer dan 500 miljoen dieren in de bio-industrie is dierendag in Nederland een relatief begrip. En nadat het Keurmerk voor Paardenwelzijn op Horse Event kenbaar maakte de kwaliteitscriteria op bedroevende wijze naar beneden te hebben bijgesteld werd het tijd voor een iets hoopvoller geluid...

Daarom schreven we een blog over onze ervaringen met de positieve impact van equine assisted coaching op het welzijn van paarden o.a. aan de hand van de ontwikkeling van Merlijn, onze arabier met een traumatische achtergrond.

Equine assisted kinder­coaches makkelijker vindbaar

Kinder­coaches op de kaart

We krijgen vanuit heel Nederland steeds meer vragen naar goed opgeleide kindercoaches die met paarden werken. Daarom hebben de equine assisted kindercoaches vanaf nu hun eigen pagina op de KREAC website en zijn ze op de kaart van Nederland makkelijker te localiseren.
Wil je na het behalen van level 1 ook met kinderen werken? Dan biedt de intensieve, door het SKJ geaccrediteerde, opleiding equine assisted kindercoach een degelijke ondergrond. De opleiding start 30 januari.

Veteranen en paarden

Wat als er niets meer te verdedigen valt

Keulseweg docent Paul Bul is veteraan. Na 31 jaar en meerdere missies nam hij afscheid van Defensie. Mede dankzij paarden heeft hij zijn weg gevonden en kon hij meer en beter aansluiten bij die nieuwe 'kudde' die burgermaatschappij heet. "Ik gun mijn oud-collega's van de gehele Nederlandse Krijgsmacht dezelfde ervaring", zegt hij en daarom heeft hij zijn passie gevolgd en begeleidt hij, samen met paarden, veteranen in dit proces. Onlangs verscheen er een interessant artikel over Paul in het blad Paard&Sport van de KNHS.

Level 2: verdiepen en verbreden – start 13 februari

Meer ervaren én ervaring opdoen

Equine assisted coach level 1 is een complete opleiding, die een goede basis geeft om zowel met als zonder paarden te coachen. In level 2 kun je het geleerde verer ontwikkelen en ga je aan de slag met het begeleiden van coachtrajecten, intensivering van zelfreflectie, inter- en supervisie en verdieping in methodieken. Na level 2 heb je meer zelfbewustzijn en bewustzijn van tegenoverdracht ontwikkeld en sta je als coach volledig in je kracht om onder alle omstandigheden in alle rust equine assisted coachsessies te begeleiden.

14 en 15 januari – Systemische module 2

De maat van het hart

In deze module wordt de basiskennis over visie en principes van de systemische benadering van Bert Hellinger praktisch toegepast in equine assisted coachsessies. We gaan kijken naar en leren over structuuropstellingen, ervaring opdoen met het opstellen van systemische driehoeken en leren werken met grondankers. Module 2 is de tweede van vier (los van elkaar te volgen) modules over de systemische benadering.
Module 1 (systemische basiskennis) vindt plaats op 7/8 december 2018.

Kijk- en leestips

How horses are helping youngsters
Equine assisted therapy op itvNEWS
Listen to Your Intuition
Wat is dat eigenlijk, intuïtie? Is dat niet gewoon projectie of tegenoverdracht?
Therapie met paarden helpt bij depressie
Artikel met filmpje. Therapie met paarden helpt Sofie(23) het meeste.
The world needs all kinds of minds | Temple Grandin
Een al wat oudere TED talk maar nog steeds de moeite waard.
Childhood is Not a Mental Disorder
Prachtige film die visualiseert waar Temple Grandin het in haar lezing over heeft.

Agenda

Opleiding equine assisted coach® level 1 | januari 2019
Specialisatiejaar equine assisted kindercoach® level 2 | februari 2019
Verdiepingsjaar equine assisted coach® level 2 | februari 2019

Systemische module 1 – Systemische basiskennis | 7/8 december 2018
Systemische module 2 – Opstellen in coachsessies | 14/15 januari 2019
Teamcoaching | 28 maart 2019
Lichaamsgericht coachen | 9 april 2019
Omgaan met emoties – EFT (Emotional Freedom Techniques) | 18 juni 2019
BHV voor het paardenbedrijf | 20 juni 2019

Onze docente Miranda van de Schuur heeft een prachtige nieuwe plek in Moordrecht gevonden, waar zij met haar man, cavia's, poezen en paarden woont en werkt. Vanaf nu zullen we voor onderstaande nascholingen gebruik maken van haar mooie locatie, waar je ook je eigen paard mee kunt nemen.

Communiceren met paarden 1 | 24 januari 2019
Communiceren met paarden 2 | 16 mei 2019
Communiceren met paarden 3 | 25 juni 2019
Fysieke ondersteuning | 4 juni 2019
Lichaamsbewustzijn en gewaarzijn | 29 november 2019
Daarnaast organiseert ze nog veel meer cursusdagen over, voor en met paarden. Meer daarover lees je op haar eigen website.

Je kunt ons volgen via de Facebookpagina  maar sinds kort zijn we ook te vinden op Instagram !

Educatief centrum Keulseweg is een toon­aangevend opleidings­instituut op gebied van ervaringsgericht coachen in samenwerking met paarden, met als basis de NOBCO geaccrediteerde opleiding equine assisted coach®.

Keulseweg 34 | 2641 PK | Pijnacker | coach@keulseweg.nl | www.keulseweg.nl